Bulharské karbanátky kjufteta

Bulharské karbanátky kjufteta



Tyhle bulharské karbanátky neboli kjufteta dělával můj táta a já jsem se rozhodla, že vás je konečně naučím taky! Nejsou to totiž jen tak obyčejné karbanátky, ale díky kombinaci voňavých jižanských bylinek, jogurtu a střídky z chlebu jsou super šťavnaté a dobré. 

Asi už jste si všimli, že já moc masa k životu nepotřebuji, ale když už ho připravuji, musí být na jedničku. Pokud možno té nejlepší kvality i úpravy :)

Tak šup na kjufteta a budu ráda, pokud mi napíšete, jak se vám povedly a jestli vám bulharská kuchyně při vaření třeba aspoň trošičku nepřirostla k srdci  A.


21 větších karbanátků

60 minut

snadné

Ingredience

Kjufteta:

  • 1000 - 1100 gramů dobrého mletého vepřového masa (plecko, kýta nebo směs)
  • velká cibule
  • 3 velké lžíce bílého jogurtu (kyselejšího)
  • 2 vejce 
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • větší hrst drceného džodženu (divoké máty)
  • větší hrst sušené saturejky (bez stonků)
  • polovina oblíbeného chleba
  • 100 ml studené vody
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
  • slunečnicový olej na smažení



Příloha:
  • vařené brambory s máslem a pažitkou / čerstvý chleba
  • nakládané okurky
  • hořčice

Jaký je postup?

  1. U řezníka nebo v prověřeném obchodě si kupte vepřové maso a ideálně ho hned nechte čerstvě pomlet.
  2. Doma si maso přendejte do mísy a přidejte k němu velmi najemno nakrájenou cibuli, tři lžíce jogurtu a rozklepněte dvě vejce. Dále přidejte mletou papriku a podle chuti džodžen a saturejku (bez stonků). Kdo má raději hodně bylinková jídla, přidá zeleného víc.
  3. Z poloviny chleba vidličkou naškrábejte (vydlabejte) střídku na co nejmenší kousky. Čím budou kousky chleba v karbanátcích jemnější, tím budou kjufteta chutnější. Naškrábanou střídku z chleba přidejte do mísy.
  4. Dále přidejte studenou vodu, sůl a pepř. A teď nastává ta zábavná část: směs nejprve vidličkou promíchejte, a pak použijte čisté umyté ruce, kterými směs ještě důkladně spojte.
  5. Směs rozdělte na 21 stejných dílů - kuliček, které pokládejte na pečicí papír. Na normální podložce si přilepí.
  6. Namokřete si ruce a každou kuličku lehce pomoučete a z obou stran pěkně obouchejte v dlaních (jako byste ji plácali po jedné i druhé straně). Tenhle postup opakujte několikrát s každým karbanátkem. Důležité je udělat z nich pěkný kompaktní (ale ne moc vysoký) tvar. Při smažení se poté ještě smrští. 
  7. Kjufteta smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného slunečnicového oleje dozlatova až tmava. Pozor ale, abyste je nespálili. Kjufteta jsou dobré teplé i studené.