Moje tipy, co jíst na extrémních závodech

Moje tipy, co jíst na extrémních závodech



Každý rok chodím s kamarádkou Kristýnkou extrémní závod s názvem Závod tří vrchů. Koná se v listopadu, pokaždé na jiném místě a člověk při něm za den ušlápne od 65 do 95 kilometrů v horském terénu, záleží na ročníku. Cílem je, se ve stanoveném čase, s pomocí mapy a buzoly dostat vždy na dané stanoviště a projít vyznačenou trasu. Závod tedy testuje jednak vytrvalost závodníků, pak orientaci v terénu a taky schopnost splnit zadané úkoly.

Ohledně úkolů jsme už takhle s Kristýnkou splouvaly divokou řeku obousměrně, jumarovaly asi deset metrů, střílely vzduchovkou nebo řešily různé hlavolamy. A proč vám to všechno říkám? Tématem tohoto článku je totiž předat vám moje tipy na to, co při takových závodech jíst, abyste vydrželi být fit a závod došli.

Právě jídlo je totiž spolu s vydatným spánkem před závodem to nejlepší, čím můžete vaše tělo nakopnout. My jsme letos byly na závodu už počtvrté, a tak se mi za ty roky poměrně dobře podařilo vypilovat, co mému tělu svědčí a co ne. Zde jsou moje tipy.

První ročník Závodu 3 vrchů jsem začínala velmi chaoticky a neohrabaně. S sebou jsem měla chleba se salámem (ač ho moc nemusím), v kapse hroznový cukr balený jednotlivě, takže mi každé vybalení cukříku trvalo asi minutu a obyčejnou vodu. Do toho jsem se ráno zapomněla nasnídat, takže světe div se, energie mi došla asi za čtyři hodiny. Jenže závod trvá 16 až 20 hodin, dobré co. Takže teď už vím, že je to nesmysl.

Druhý rok jsem se polepšila a přidala energy tyčinku. Třetí rok jsem začala sázet taky na energy nápoje (takzvané dryáky), recept vám prozradím. A letos jsem vše, zdá se, vypilovala a můj jídelníček mě při závodu už, doufám, nikdy nezklame.

Několik tipů, jak na jídelníček na extrémní závody:

1. Jídlo plánujte spolu s parťákem a dělejte si i společné pauzy za předpokladu, že nechcete jíst za chůze (což nedoporučuji).

2. Ráno se dobře nasnídejte, z energie budete čerpat celé dopoledne.

3. Jídla ani pití si neberte přehnané množství. Nezapomínejte, že vše nesete na zádech.

4. Jídlo mějte šikovně zabalené a v batohu uschované na rozumném místě. Pokud ho budete lovit v bezedném báglu pět minut, moc slávy asi nenaděláte.

Snídaně před závodem

Ráno dělá den, je to tak. A při extrémních závodech ještě více oceníte, pokud do sebe nějaké kalorie dostanete už zrána. Já vím, že pro vás, co nesnídáte nebo nejste zvyklí vstávat moc brzy, je myšlenka nacpat do sebe v půl pátý ovesnou kaši šílená, ale věřte mi, že se vám snídaně před závodem vyplatí. 

Já pro závodové snídaně většinou volím právě různé kaše se semínkama, ovocem a oříškama, které si připravuju den dopředu, a pak ráno v den závodu jen zhltnu. Stejně mi fungují i zhruba dvě lžíce jogurtu s musli a ovocem. A vyzkoušet můžete i nějaké předem udělané smoothie s ovesnými vločkami, proteinem a semínkama.


Moje snídaně před závodem (ranní kaše)

Tuhle kaši si dávám normálně na snídani, stejně skvěle se ale hodí i na extrémní závody. Můžete si ji udělat den předem a pak jíst studenou. Případně si připravit suchou směs, kterou druhý den ráno už jen zalijete vodou. 

1 porce

10 minut

snadné

Ingredience

  • instantní kaše (pohanková nebo jáhlová)
  • kokosové mléko v prášku
  • chia semínka
  • sušený strouhaný kokos
  • semínka a ořechy (vlašské ořechy, mandle, sezamová semínka, kešu ořechy, slunečnicová semínka)
  • arašídové máslo
  • vysokoprocentní kakao
  • med nebo datlový sirup
  • čerstvé ovoce (banán, jablko nebo jakékoliv sezónní ovoce)

Jaký je postup?

  1. Instantní kaši si smíchejte se sušeným kokosovým mlékem v poměru 2:1 (více kaše). 
  2. Přilijte horkou vodu, aby byla směs malinko tekutější, přidejte chia semínka a nechte asi 5 minut nabobtnat. 
  3. Poté přidejte strouhaný kokos, ořechy a semínka podle chuti a promíchejte. 
  4. Nakonec přidejte arašídové máslo nebo kakao (já mám ráda oboje) a doslaďte medem nebo datláčem podle chuti.
  5. Navrch kaše přihoďte čerstvé ovoce. Já mám nejraději tyto kombinace: pohanková kaše + semínka + arašídové máslo + banán. Nebo je ještě skvělá čokoládová varianta s arašídovým máslem a s malinami a jablkem. 

Svačiny na celý den

Na energii ze snídaně, kterou si dávám ve 4.30, jsem většinou schopná fungovat zhruba do 11 dopoledne. Čím víc stresu na trati, tím míň myslím na jídlo. To mi mimochodem dost úspěšně funguje i při lezení. Když se bojím, tělo jede na zásoby a nejím třeba celý den. Ale to sem nepatří.

Do batůžku si na celodenní závod beru většinou energy tyčinky, recept už je na blogu - Raw tyčinky ze 3 ingrediencí. Pak si beru skladné ovoce, které mi dodá rychlou fruktózu a je jednoduché na pojídání - letos se hodně osvědčily mandarinky. Hodí se taky sušené ovoce, já mám nejradši sušené fíky (kupuji v DMku).

Dále doporučuji nějaké větší jídlo, které vás ale v žaludku nebude tížit. Super jsou celozrnné krekry a k tomu nějaká luštěninová pomazánka. Já nedám dopustit na hummus - můžete vyzkoušet můj bazalkový hummus

No a nakonec se hodí hroznový cukr a čokoláda nebo čokoládové tyčinky. Tady už je na vás, jestli máte radši mléčnou nebo hořkou. 

Pití na extrémní závod

Já ho sice zatím nemám, ale určitě doporučuji pořídit si camelbag. Při závodu oceníte, když se budete moct napít za běhu a nebudete si vždy muset sundávat batoh nebo zastavovat.

Mně vyhovuje kombinace 2 nápojů. Na zhruba 16 - 20 hodinový závod v listopadu nosím 3 litry tekutin. Z toho 1,5 litru minerální vody (magnesia, nebo může být i nějaký lehký ioňťák) a pak 1,5 litru tzv. dryáku. Je skvělý a mně neskutečným způsobem pomáhá dobít baterky při závodu.

Energy dryák na extrémní závody

Tenhle recept jsem odkoukala z pořadu Herbář a je úplně nejlepší! Pokaždé mi ho ostatní závodníci chválí (to víte, nejen alkohol se na závodech sharuje). A letos mi ho dokonce jedni spolu-závodící chtěli uzmout výměnou za jejich kupovaný, prý chemický, ionťák. To víte, že jsem to nevzala.  

Zdroj receptu: pořad Herbář, českátelevize.cz

1,5 litru

10 minut

snadné

Ingredience

  • 2 sáčky čaje maté (porcovaný čaj koupíte ve zdravé výživě)
  • 6 - 7 tabletek guarany (guaranu koupíte v lékárně)
  • 500 ml vody
  • 300 - 400 ml 100% rakytníkové šťávy (nejlepší je domácí, případně koupíte ve zdravé výživě)
  • domácí bezová šťáva
  • minerálka
  • chia semínka

Jaký je postup?

  1. Dva sáčky matéčka si zalijte 500 ml vroucí vody a nechte louhovat 6 až 8 minut. Mezitím si v hmoždíři rozdrťte pilulky guarany, je to snadné. Prášek poté přidejte do čaje a rozmíchejte. Nepovede se vám to stoprocentně, ale nic si z toho nedělejte.
  2. Energy drink nechte zchladnout nebo pokud spěcháte, rovnou ho nařeďte minerálkou. Přidejte zhruba 400 ml rakytníkové šťávy a bezovou šťávu. Drink by měl být kyselý po rakytníku s vyváženou sladkou chutí po bezovce.
  3. V létě drink podávejte vychlazený, a pokud chcete energii zdvojnásobit, přidejte do dryáku chia semínka. Toť vše. Dobrou chuť!

A to je za mě vše. Doufám, že vám moje tipy na to, co jíst na extrémních závodech, alespoň trošku pomůžou. Máte něco, co pomáhá vám (pře)užít závod? Budu ráda, když mi napíšete do komentáře nebo na mail. 

Jinak pokud byste chtěli nahlédnout do některého z mých sportovních výletů, nabízím hned tři možnosti. Mějte se famfárově  Anička


Podívejte se na zimní přechod Velké Fatry, který jsem popisovala zde.


Nebo na to, jak jsme jeli z Brna do Vídně na kolech. 


Anebo na to, jak jsme lezli v Thajsku. 


* Na fotce jsme s Kristýnkou zhruba v polovině letošního závodu v Beskydech.